Víc než láska


napsala: Jaroslava Hofmanová
nakladatalství: KKnihy.cz
počet stran: 209

Jde o příběh Karolíny Mayerové, které to neměla nikdy snadné. Jako miminko se ocitla v dětském domově, opuštěná svojí matkou. Když dospěla přišla další rána, otěhotněla a otec dítěte ji zavrhl. Odmítla jít na potrat a rozhodla se dítě si nechat. Netušila jak velký úkol si na sebe vzala. Vychovávat dítě sama bez pomoci rodiny a bez jakékoli finanční podpory není snadné a malá hyperaktivní dcera ji to nijak neulehčuje. Proto se rozhodne najít své dceři Lauře otce. Jenže co je důležitější štěstí matky a její city, nebo zabezpečení dcery? 


Výsledek obrázku pro jaroslava HofmanováJaroslava Hofmanová je autorka čtyř knih, jinak publikuje v časopisech. Je to česká spisovatelka a jak je to u nás zvykem má i své civilní zaměstnání. 



Tento příběh se opravdu mohl stát. Je to průnik do reality. Je plno žen, které musí bojovat se životem samy jako matky samoživitelky bez jakékoli podpory okolí. Vychovávat dítě je těžké, ale Karolína neměla odkud čerpat informace o dětech a výchově. Sama od dětství v dětském domově bez podpory rodiny. Nemá ji kdo poradit a pomoci v těžkých situacích. Ze svého okolí vím, že na tom některé samoživitelky jsou ještě hůř. Bez práce, bez peněz, bez naděje na zlepšení. 

Karolína je nejistá plná komlexů. Nemá o sobě moc vysoké mínění a to se odráží v jejím životě. Prožijeme s ní mnoho vypjatých situací, které si tak trochu zdramatizuje sama.  Nicméně ji musíme obdivovat za to,jak velkou projevila odvahu, když se rozhodla vychovávat dítě sama a bez pomoci. Na druhou stranu chápu její touhu po rodině. Mít někoho kdo k ní patří, kdo jí má rád takovou jaká je.  Dětská láska je vždy dokonalou odměnou za všechny těžkosti. Jediný, kdo jí její úděl zpříjemňuje je její kamarádka z dětství Marika.

Malá Laura je neposeda a svou maminku umí pěkně potrápit. Je zvyklá na to, že je středobodem Karolínina života a trochu toho zneužívá. Je to andílek s růžky jak o ní říká máma. 

V příběhu sledujeme jak si žije mladá matka, jak zvládá starosti i radosti mateřství. Dělíme se s ní o její přání, sny a touhy.Ne vždy se jí všechno povede a ne ve všem je dokonalá, ale nemůžeme ji upřít lásku k dceři a snahu o dokonalost. Byla mi sympatická právě tím, že nebyla dokonalá a že ne vše se jí povedlo. 


Uvař mi prosím tě kafe! požádala jsem Mariku. Jsem vyřízená. Já ti mám v poslední době pech, že jsi to neviděla.
Co se děje?
Laura! Každou chvíli je nemocná. Už nevím, co mám s ní dělat. Za chvíli mě kvůli těm věčným absencím vypakují z práce!
To víš! Marika se zatvářila moudře. každé dítě, když nastoupí do mateřské školky je nemocné. Nežli posbírá všechny bacily, a stane se vůči nim imunní, chvilku to trvá!
Já vím! zalkala jsem srdnatě. Jenže, když není nemocná tak zase hrozně zlobí. Stále vymýšlí nějaké blbosti. Má energie na rozdávání.

Jde o pěknou oddechovou knihu. Možná bych dokonce řekla pohádku, (díky konci). Při čtení se pobavíme nezdary hlavní hrdinky, zaujme nás a potěší. Řešíme její problémy s výběrem partnera, rozhodnutím odjet do zahraničí atd.

Při čtení nemusíte řešit žádné filozofické problémy, prostě vypnete a užijete si příběh se vším všudy. Tato kniha je tu proto, aby nás pobavila a aby nám trochu připomněla že ne vše je černobílé. Za každým naším rozhodnutím stojí následek a je na nás jak si s tím poradíme.


Pokud máte rádi realistické příběhy plné emocí, pocitů a dilemat,  rozhodně se do knihy pusťte.

Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství KKnihy.cz

Knihu si můžete zakoupit zde

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi