Blogtour


Ti, co mě trochu znají, určitě nepřekvapilo, že i já jsem se zapojila do projektu Blogtour. Tento projekt se mi moc líbil. Byla jsem nadšená za každou odpověď od autora. Navíc se mi podařilo získat i krásnou cenu do soutěže, tentokrát knihu podepsanou autorkou. 

Všechno o projektu se dozvíte na stránkách pořadatelky projektu Martiny. Najdete u ní i odkazy na blogy, které se výzvy také účastnili a můžete si přečíst jejich články. 

Moje otázka, kterou jsem rozesílala spisovatelům byla: 

Jaké spisovatele máte rád a proč?

Já jsem se rozhodla zaměřit hlavně na domácí autory. 



Výsledek obrázku pro vlastimil vondruška

 Vlastimil Vondruška

Mám rád spisovatele (a spisovatelky) inteligentní, optimistické a vtipné. Důvod je jasný - autor má mít rád své čtenáře a  měl by jim dávat radost z čtení knih a ze života vůbec. 



Výsledek obrázku pro Kateřina Petrusová


  Kateřina Petrusková
 
Dalo by se říct, že mám ráda všechny, protože dokážou vymýšlet příběhy, které já pak s velkou radostí čtu. Ale mezi ty mé nej musím určitě zařadit Stephena Kinga, protože mě krásně děsí, Tanu French, která píše neskutečně depresivní detektivky a ty já můžu, Patricii Briggs, protože podle mě píše nejlepší urban fantasy, Daryndu Jones, která mě rozesměje třikrát za stránku, Colleen Hoover, protože píše tak trochu jiné romance, Susan Elizabeth Phillips, protože její romance jsou takové, jaké bych chtěla jednou psát já, Dave Berry, protože to je nejvtipnější chlap (a na tom se shodnu i s mým mužem Emotikona smile ) a nakonec to nejlepší - Terry Pratchett, protože byl, je a vždycky bude génius a Neil Gaiman, protože ten má nejúžasnější představivost nasvětě. Je mi jasné, že jsem na spoustu mých oblíbenců zapomněla, takže se jimomlouvám a slibuju, že si je zas přečtu.



Výsledek obrázku pro JIří Hájíček

Jiří Hájíček


Spisovatelů, které mám rád, je víc, tak uvedu jen tři české: Bohumil Hrabal – jeho knihy mě provedly osmdesátými léty, pochopit to plně může asi jen člověk stejné generace. Příliš hlučná samota, Obsluhoval jsem anglického krále a ranné Hrabalovy povídky z 50. Let. Texty, které mě formovaly, ovlivnily a bavily. Josef škvorecký – Zbabělci, Hořkej svět, knížky esejů. U mě je to pan spisovatel, praktik i teoretik, literaturou žil a pro tu českou hodně udělal. Ota Pavel – srdeční záležitost, dar jednoduchosti a pravda života a jedinečné a přitom univerzální lidské zkušenosti. Lokálnost a přitom světovost, i když jeho knihy jsou v podstatě nepřeložitelné. Nepřestávám se k němu vracet.

Výsledek obrázku pro Hofmanová jaroslava


Jaroslava Hofmanová
Musela jsem si to trochu promyslet, protože já jsem též "Knihomolka" a čtu všechno, co mi přijde pod ruku. Protože ale věřím v Osud, čtu (ale i píšu) ráda knihy, které se osudu dotýkají. Proto je mým oblíbeným autorem Michail Šolochov a jeho Osud člověka, nebo všechny knihy od Ericha Remarqua.
Z těch českých bych jmenovala asi paní spisovatelku Bezděkovou s knihou Říkal mi Leni. 

Výsledek obrázku pro martina wolfová

Martina Wolfová

Na rovinu přiznávám, že mám jen pár oblíbených autorů v tom smyslu, že jakmile jim vyjde nová kniha, koupím si ji bez váhání. Ze zahraničních uvedu například Barbaru Erkinovou, z českých Jenny Nowak nebo Terezu Matouškovou.Pokud bych si otázku upravila ve smyslu, jaký druh literatury ráda čtu, a které knihy mě v poslední době zaujaly, tam bych se rozepsala asi více.Přečtu v podstatě všechno, co mě něčím zaujme. Ačkoli to asi není úplně běžné, ve škole jsem dokonce měla hodně ráda většinu knih z povinné četby.V posledních letech se nejčastěji zaměřuji na literaturu ze žánru fantasy – kde mě kromě výše zmíněných knih českých autorek J. Nowak a T. Matouškové hodně bavila i trilogie Městských válek od P. Renčína. Stejně jako mnoho jiných i mě okouzlily knihy J.R. Tolkiena a George R.R. Martina (nedočkavě vyhlížím Vichry zimy). Těším se také na to, až syn trochu povyroste a já mu budu předčítat Harryho Pottera. Z dalších fantasy sérií mě hodně zaujala ta o „Hřbitovní královně“ od A. Stevensonove a velmi zdařilá mi přišla i Inkoustová série od C. Funkeové.Sci-fi  si třeba nevybírám skoro vůbec, jedinou výjimkou je Mycelium od V. Kadlečkové. Zatím jsem četla jen první díl, ale chystám se i na další. Podobně to mám i s detektivními příběhy. Ty si vybírám jen ne konkrétní doporučení – ze zahraničních je skvělá trilogie Milénium od S. Larssona z domácí tvorby vedou knihy V. Černucké. Nejenom proto, že se známe. Baví mě v jejich příbězích pátrat po hlavním zloduchovi a jeho motivu. Je to taková naše hra, a i když se mi ještě nikdy nepodařilo „odhalit vraha“, věřím, že to jednou dokážu.Z dojemnějších příběhů se mi moc líbí Hvězdy nám nepřály a Zlodějka knih. A pokud se budu chtít opět hodně, ale hodně zasmát, sáhnu znovu po knize Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel.Mohla bych podobně jmenovat dále, ale byl by to dlouhý seznam. Čtení knih totiž miluji stejně, jako jejich psaní. A hluboko uvnitř si chovám takovou malou naději, že třeba i mé knihy se jednou u někoho ocitnou v položce „oblíbené".

Výsledek obrázku pro Juraj Červenák
Juraj Červenák

Mám rád modernú americkú detektívnu školu - Michael Connelly, Lawrence Block, Robert Crais, Robert B. Parker atd., pretože sú to autori, ktorí sa vedia úsporne vyjadrovať, efektívne rozprávať napínavý príbeh a pritom píšu vrstevnato, krimi v ich podaní je zároveň aj presvedčivý spoločenský a psychologický román. Z fantasy autorov mám najradšej Sapkowského a Gaimana, pretože to nie sú ságotepci a najlepšie príbehy rozprávajú na menších plochách. Plus v ich knihách každodenná obyčajnosť prevažuje nad fantasy pátosom.
Projekt se mi moc líbil a jsem ráda, že jsem se zapojila. Nakonec slibovaná soutěž. Vyhrát můžete knihu Smrt papaláše od Jana Bauera, nebo podepsaný výtisk Prokletí ohně od Martiny Wolfové.




Výherci budou dva.

Podmínkou je česká doručovací adresa a odpověď na stejnou otázku jako naši spisovatelé do komentáře. Výherce vylosuji 30.9.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi