Samhain na Zámku NIžbor

Včera byla sobota a přesto že doma je pořád co dělat rozhodli jsme se někam vyrazit. Naše volba nakonec padla na Zámek Nižbor kde se konala akce Samhain.


Tento krásný zámek tyčící se nad řekou Berounkou, založil Přemysl Otakar II. Původně sloužil jako lovecké sídlo českých panovníků. Jeho poloha na skále ho velmi dobře chránila před útočníky.

Dnes je na zámku velmi zajímavá keltská expozice. Možná i proto se na zde pořádá Samhain.
Samhain je keltský svátek, který je hranicí mezi dvěma hlavními obdobími roku zimou a létem. Pro Kelty byl začátkem nového roku vnímán také jako doba, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých.

Moc jsem se těšila.


Počasí bylo nádherné, vůbec bych neřekla že už je podzim. Slunce svítilo a my jsme strávili nádherné odpoledne. Všude bylo plno stánků s dobrotami. Prodávali se ošatky ze slámy, šperky, keramika, ručně vyráběná mýdla...

Na hlavním nádvoří byli ukázky dobových řemesel. Kovář, tkadleny, tesaří atd. 



Navíc byl naplánovaný bohatý doprovodný program. Hrála hudby, tančilo se, naplánovaná byla i komentovaná ukázka práce dravců, bojovníci nám předvedli opravdové souboje, při kterých dokonce tekla krev. Prostě plno zábavy. Navíc jsme si mohli prohlédnout všechny expozice na zámku. 



Boj byl vážně drsný, tekla krev. Rozhodně bych se ho nechtěla účastnit. Předvedl nám ho, za silného povzbuzování Vousův kmen. 



Irské tance předváděla skupina Gall - Tír. Kdybych se nestyděla tančila bych taky. 



Ukázka dravců - ptáci lítaly všude kolem. 


Výr Velký. Mě se moc líbil, tak jsem ho navrhla jako sovu do Bradavic mojí dceři. Bohužel, Klarka chce nějakou menší sovu. Tak budeme vybírat dál. 


Hrála nám hudba. Nejprve skupina Dé Domhnaigh. Měli moc hezké historické oblečení. 
Poté Dick O´Bradz. 

Nakonec kapela Isara. Moc jsme se nasmáli nad písničkou Vdova. Rozhodně to stojí za to. Pustit si ji můžete ZDE . My jsme písničku už znali, ale v angličtině.

Den jsme si vážně užili a už se těšíme za rok na Nižbor.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi