Celiakie

Chtěla bych se s vámi podělit nejen o kladné stránky svého života, ale i o ty záporné.

Jsem celiatik. Většinou dnes už lidé ví o co se jedná, ale ještě před třemi lety, to pro ně byla velká neznámá.


Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které je citlivé na směs bílkovin zvanou lepek či gluten (odtud jeden z názvů této nemoci – glutenová enteropatie). Lepek je obsažený především v pšeničné mouce, ale také v žitu a ječmeni.

Základem léčby ceiakie je uváděna bezlepková dieta. Já už tuto dietu držím sedmým rokem, od doby kdy u mě byla diagnostikována. Zpočátku to bylo dost těžké, byla jsem šokována, kde všude je lepek obsažen. Například některé jogurty, čokolády, káva - všude může číhat nebezpečí. Postupně jsem se s novou situacé vyrovnávala. Teď už to beru jako běžnou věc a moc nad tím nepřemýšlím. Vím co můžu kupovat, jak vařit a na co si dávat pozor. Problém je, kyž jedeme na návšěvu, nebo na delší dovolenou. Většinou si beru jídlo s sebou.

Poslední dobou je bezlepková dieta dost populární. Drží ji i lidé, kteří ji nepotřebují. Pro nás, kteří s dietou musíme žít, je to celkem výhoda. Většina supermarketů už prodává velkou škálu potravin bez lepku, v restauraci se dá pořídit celé menu bez lepku a navíc se mi zdá, že i ceny jdou pomalinku dolů.

Do této rubriky budu psát recepty, které používám běžně, hlavně ty vyzkoušené a ochutnané. Vůbec v ničem se neomezuji, peču dorty, bábovky, vařím úplně klasická jídla, jen používám trochu jiné ingredience.


Třeba na narozeniny jsem pekla dorty dva, jeden bezlepkový a jeden klasický. Myslím, že se povedlo a oba dorty byly skvělý.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi