Šamanský bubínek


Autor: Jarmila Pospíšilová
Nakladatelství: MOBA (Moravská bastei)
počet stran: 224

Ženský kruh - společenství žen, které se začnou scházet a pomáhají si proplouvat životem. Jde o neformální spolek, který spojuje dámy s podobnými zájmy. Jenže, když se dají dohromady ženy, není to vždy plné pohody a porozumění, někdy se mezi ně vkrade žárlivost, závist a podobně ošklivé vlastnosti. Když je jedna z dam zavražděna, pozornost vyšetřovatelů se začne zabývat i skupinkou kamarádek. Skrývá se mezi nimi vrah? 

Detektivky v sobě vždy skrývají trochu tajemství. Při četbě se snažíme odhalit vraha podle náznaků, které nám autor zanechá. Znakem dobré detektivky pak je, když se nám to nepodaří, nebo v druhém případě, pokud i po odhalení zůstávají další tajemství čekající na rozluštění. V tomto případě se to autorce povedlo. Odhalila jsem vraha sice dřív, než policie, ale stejně to bylo až ke konci příběhu. 

Z počátku jsem ke knize přistupovala s jistými rozpaky. Na prvních stránkách je plno postav, plno jmen. Byl v tom trochu zmatek. Když jsem se začala orientovat, ve vazbách mezi postavami, kniha mě do příběhu vtáhla. Moc se mi líbilo prostření ženského kruhu a jejich zájem o esoteriku. Děj plynul bez zbytečných odboček. Autorka se držela podstaty příběhu a to bylo velmi příjemné. 


Z postav mi byla velmi sympatická Sonina dcera Lucie. Byla ve všem tak nějak nevinně. Ovlivňovalo ji možná až moc okolí, snažila se dělat vše tak, aby byli její blízci spokojení. Neměla přehnané ambice jako její matka Soňa. další příjemná postava byla Marie, která je v podstatě spojovací článek mezi detektivkami, spolu s jejím kapitánem Klenským. Postavy byli realistické.

Jde o příběh, který je dokonale uvěřitelný. Autorka zbytečně nepřehání, snaží se psát přirozeně bez zbytečného přikrášlování kterého se někteří spisovatelé dopouštějí. Zápletka je dobře uchopitelná, během čtení podezíráte různé postavy, není lehké odhalit pachatele, což vás udrží v příběhu. Čtivý styl mě donutil knihu doslova zhltnout. 

Pokud máte rádi detektivky, doporučuji tuhle jednohubku. Zkuste se stát na chvíli detektivem a odhalit vraha. 

Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství MOBA
Knihu můžete získat ZDE





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi