Vesaliovo tajemství


Autor: Jordí Llobregat
Nakladatelství: Host
Počet stran: 464

Máte rádi záhady? Pokud ano, kniha Vesaliovo tajemství je plná záhad a šokujících odhalení. Vlastně každá z hlavních postav knihy něco skrývá a odhalení přicházejí jen pomalu.

Ocitneme se v Barceloně v roce 1888. Jde o bohaté město, plné krásných domů, kultury a zábavy. Jenže i v něm se najdou špinavé uličky plné lidí, kteří žijí na okraji společnosti. Dělníci, zloději, prostitutky a další podivné existence. A právě z této chudé části Barcelony se začnou ztrácet mladé dívky. Jejich těla se po čase objeví, ale příšerným způsobem zohavená. Policie to vždy zamete pod koberec, jde přece jen o spodinu. Do vyšetřování se pustí dost nesourodá trojice, novinář a hazardní hráč Bernard Fleixa, mladý profesor Daniel Amat a student medicíny Pau Gilbert.

zdroj

Na knihu jsem se dlouho chodila dívat do knihkupectví. Moc se mi líbila obálka a velmi mě zaujala i anotace, která toho hodně slibovala. Nakonec jsem se k ní dostala a jsem tomu moc ráda. Nadchla mě atmosféra konce devatenáctého století. Představovala jsem si elegantní dámy v krásných šatech, město plné tajemství, skrytá místa a koneckonců i trochu magie a šifer. 

"Daniel se naklonil, vzal do dlaně hrst mazlavé hlíny a hodil jí do jámy. Náraz na lakované dubové dřevo se rozlehl po celém hřbitově. Přistihl se při myšlence, že jeho otec vyleze z rakve a vyčte mu, že dělá takový kravál. Lopaty se pustily do práce a všichni se spěšně loučili. K lijáku se přidal ledový vítr vanoucí od moře. Byla lepší místa k trávení odpoledne než  hřbitov na Monjuichu. "

Děj se odehrává na různých místech. Na vznešené půdě univerzity, ale i v skrytých špinavých uličkách a dokonce v tunelech, které se skrývají v podzemí Barcelony. Autor zachytit nejen atmosféru doby, ale i střet společenských vrstev. Nedodržování bezpečnosti práce, kdy na zdraví dělníků nesejde, z toho pramenící nespokojenost a hrozba stávky.

Nejvíc pozornosti na sebe strhnou tři hlavní postavy, které se zapojí do pátrání po vrahovi. Popis postav a charakterů se Llobregatovi opravdu povedl. Nepotkáváme super hrdiny, kteří vše bravurně zvládnou, ale postavy z masa a kostí, které mají své hranice. Jsou vykreslení tak, aby se s nimi mohl čtenář ztotožnit, ale aby chápal i jejich slabiny a nedostatky. Celou dobu o sobě pochybují. Navíc pořád jsou jim kladeny do cesty překážky a z některých bojů nevyjdou zrovna s čistým štítem. Přesto je chápeme a fandíme jim, aby svůj boj dotáhly do konce. I vedlejší postavy, které se příběhem jen mihnou, jsou velmi zajímavé a dobře do děje zapadají.




Je vidět, že autor měl vše dobře promyšlené. Dokázal čtenáře napínat od začátku až do konce. Příběh nás vtáhne a nepustí. Nevyhýbal se ani dost hrůzným scénám a dokázal do knihy dodat i prvky trileru. Popis některých scén v tunelech, nebo když vrah loví svou další oběť, byly opravdu děsivé. Aby nebyla kniha jen o strachu a hrůze, přidal autor trochu šifrovaných zpráv, které se naši hrdinové snažili odhalit, při studiu Vesaliova tajemného díla. Konec byl dost zvláštní, jako by autorovi už trochu došel dech a nápady. Přesto knihu hodnotím pozitivně, jako velice zdařilou prvotinu autora. 

Když se vám kniha dostane do ruky, připravte se na to, že nebudete mít čas na úklid, vaření, dělání úkolů o spaní ani nemluvím. Budete chtít zjistit, jak to dopadne.


Za poskytnutí knihy k  recenzi děkuji Palmknihy.cz


Knihu si můžete pořídit ZDE





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi