Adele


Napsal: Chas Newkey Burden
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 208


Když se naskytla možnost, přečíst si knihu o zpěvačce Adele, nezaváhala jsem ani minutu. Adele je celebrita, kterou prostě musíte mít rádi. Krásně zpívá, umí se smát, nepodléhá módním trendům- je prostě svá. 

V knize se podíváme na její život od začátku. Sledujeme malé krůčky holčičky, která začínala domácími koncerty pro příbuzné. Prožijeme s ní dětství, její studium na umělecké BRIT School. Postupně se dozvídáme co jí formovalo, jakou hudbu poslouchala a co v dětství zažila. Jsme s ní, když se dostaví první úspěchy v její kariéře, první smlouva, první deska a sledujeme jak se z ní stává hvězda. Přitom všem si Adele dokáže zachovat samu sebe, svou vřelost, smysl pro humor a sebevědomí. 

Životopisné knihy bývají velmi inspirativní. Člověk najednou dostane chuť taky něco dokázat. Při čtení knihy o Adele je to stejné. Najednou máte chuť poslouchat hudbu a snažit se jí víc porozumět. Máte chuť začít na sobě víc pracovat, protože jen přes rozvíjení sebe sama a svých schopností se může dostavit úspěch. 

"Píšu pomalu, ale jistě, " okomentovala  (Adele) " Člověk je jen tak dobrý jako jeho další deska, takže když to uspěcháte, ztratíte osobitost, kterou jste si vybudovali, a budete mít desku, která za nic nestojí."

Zdroj
Nejvíc mě zaujali příběhy z Adelina dětství a dospívání. Tato část je psaná velmi poutavě a čte se takřka sama. Bavila mě asi nejvíc z celé knihy. Poté se začneme zabývat kariérou slavné zpěvačka, jejíž součástí jsou smlouvy a agenti. Dozvíme se něco málo z fungování vydavatelství. Tato část knihy už není tak zábavná, ale je velmi zajímavá a pokud někdo má ambice stát se muzikantem, pak je tato část pro něj nejzásadnější.

 Moc zajímavé jsou rozbory jednotlivých písní, které Adele napsala. Jaké pocity jí vedly, co jednotlivými slovy chtěla vyjádřit. Díky této části si poslech písní daleko víc prožijete, porozumíte. Kniha je plná citací, které Adele pronesla při různých rozhovorech. I podle nich se dá pozorovat, jak se mladá žena vyvíjela v hvězdu.

Při čtení, jsem si pouštěla hudbu. Nejprve stejnou, jakou Adele poslouchala v dětství, později její tvorbu. Díky této knize se mi zdá, že Adele je moje známá, že ji znám a to mě k ní velmi přibližuje. Najednou daleko víc rozumím tomu co zpívá.

Kniha Adele nám dává nahlédnout do života jedné velké zpěvačky. Máme možnost nakouknout za oponu a podívat se na to, jaká je bez líčidel a bez světel jeviště. Navíc zjistíme, že stát se slavnou není otázkou samotného talentu, ale musí na sobě pracovat a je to pořádná dřina. Sláva s sebou nese i spoustu negativ, s kterými se člověk vyrovnává různě. Naštěstí pro nás Adele to zatím zvládá a doufejme, že ještě toho vytvoří spoustu a bude nám zpříjemňovat naše dny svou hudbou.


Za e-knihu k recenzi děkuji nakladatelství Metafora

Kniha vyjde 5.5. tak se máte na co těšit.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi