Kluk na větvi


Autor: Danny Wattin
Nakladatelství: Albatros
Počet stran 176

Hluboko v lese, stojí opuštěná stará chata. V ní bydlí malý chlapec, který se jmenuje Johan. Je to sirotek, který se moc bojí, aby ho nenašli dospělí a nezavřeli ho do dětského domova. Umí skvěle šplhat, skoro tak dobře jako jeho kamarádka veverka. Zažívá plno dobrodružství, přesto by rád uměl číst. Má staré knihy, občas si v nich listuje a přemýšlí, jaké příběhy jsou do nich vepsané. Proto když potká podivného, bláznivého muže, domluví se s ním, že mu pomůže dostat se do školy a stát se tak čtenářem.

Až na to, že Johan bydlel v chýši daleko v lese, byl stejný jako všichni ostatní desetiletí kluci. Měl rozčepýřené vlasy, věčně hlad jako vlk a oblečení tak obnošené, že z pouhého pohledu na něj bylo jasné, jak rád je pořád venku. Nejvíc se od ostatních lišil tím, jak dobře uměl šplhat. A když říkám dobře, myslím tím opravdu dobře. Ne jaké jiné malé děti, které vylezou na žebřík, zůstanou stát pár metrů nad zemí a mávají vám dolů, aby ukázaly, jak jsou šikovné. Ne, Johan byl ve šplhání opravdu dobrý. Dokázal se na špičce smrku zavěsit hlavou dolů nebo v nejkrutější zimě vylézt po zledovatělé skalní stěně. 

Už obálka knihy upoutala mou pozornost na první pohled. A nejen obal, ale i obsah stojí za pozornost. Jde o dětskou knihu, přesto bych se nebála nechat ji přečíst i staršího čtenáře. Pokud máte rádi bláznivé příběhy plné legrace, je to kniha přesně pro vás.



Johan se odmítá nechat zavřít do dětského domova, raději žije volně v lese, kde ho nikdo neomezuje a on si může dělat cokoli chce. Pokud něco potřebuje, dokáže to vždy sehnat. Materiál na opravu chatrče najde na skládce, oblečení v charitě atd. Kamarády mu nahrazují zvířata z lesa, se kterými se dělí o jídlo. Přesto, možnost chodit do školy, je až příliš lákavá a Johan riskuje vše.

Kniha je psaná s nadhledem, jsou do ní zapojeny humorné až bláznivé prvky. No řekněte, který muž by do milostného dopisu napsal, že jeho vyvolené páchne z úst a má nadváhu. Při čtení se budete bavit. Postavy jsou skvěle vykreslené. Navíc má kniha i poučný charakter. Dnešní děti berou školu jako nutné zlo, teď si uvědomí, že nebýt školy, nezvládly by si nic přečíst ani spočítat. Možná přestanou tolik brblat, že musí ráno do školy. Taky se zde zmiňuje téma šikany, které je v dnešním školství velmi aktuální. Johan se s ní dokáže skvěle vypořádat, potřebuje však pomoc svých nových spolužáků.

Každopádně pořiďte knihu dětem a ještě předtím, než jim ji dáte, si ji taky přečtěte. Nezabere vám to moc času, ale pobavíte se.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost