Ódinovo dítě


Napsal: Siri Pettersen
Nakladatelství :Host
Počet stran: 430

Mám ráda knihy, kde je hlavní hrdinkou dívka, potažmo žena. Líbí se mi představa, že dívka může zachránit svět, nejsou k tomu vždy potřeba jen svaly a síla. Proto jsem tak ráda sáhla po knize Ódinovo dítě, kde nám Hirka zobrazuje tu správnou hrdinku, která spoléhá hlavně na svou hlavu. 

Naše hrdinka se dozvídá, že muž, kterého celý život pokládala za svého otce, je jen její zachránce. Našel ji uprostřed noci, vzal ji k sobě a ochraňoval před celým světem. Hirka totiž přišla z jiné říše, říše, kterou lidé znají jen z pověstí a legend a spolu s ní mohlo přes otevřenou bránu vstoupit cokoli. Hirka sama cítila, že je jiná a nebylo to jen díky chybějícimu ocasu. Nedokáže přimknout, nemá schopnosti, které všichni ostatní považují za samozřejmé a hlavně díky tomu, ji mohou odhalit. Co se stane, až ostatní poznají co je zač, až zjistí že Hirka je Ódinovo dítě. 


Kniha je od začátku do konce plná akce. Rozhodně se s ní nebudete nudit. Hirka se nejprve rozhodne zachránit jen sama sebe, ale nedá ji to a jako klasická hrdinka se pustí do zachraňování světa. Ano má své pomocníky, kteří ji pomohou přes ty největší problémy, ale většinu práce musí odvést ona sama. Ne vždy je úspěšná a ne vše jde hladce, ale to je právě na knize to krásné, že trnete jak to s váší hrdinkou dopadne a jestli se jí povede se z problému dostat. 
"Můžu tě zabít. Tobych měl udělat. Zachránit si vlastní kůži." Sám však věděl, že nemůže. Věděl to už vechvíli, kdy dítě poblíž kamenného kruhu vyhrabal ze sněhu. "Nikdy mi za to nepoděkuješ, holčičko. Povedeš osamělý život, Plný trmácení se z místa na místo. A i pod hospodskými stoly najdeš lepší společnost, než jsem já."

Svět, ve kterém se díky knize ocitnete, je dobře propracovaný. Má své legendy, své vládce a svá pravidla, které musí obyvatele dodržovat. Pod povrchem je plno intrik, které se snaží udržet moc v rukou vyvolených. Tento svět má i své rebely, kteří proti mocným bojují. Má i své kouzla, i když trochu připomínající přírodní síly, kterým vládnou lidé. Jako kouzelní tvorové jsou tu uctíváni Havrani, kteří dokáží nosit zprávy, ale je v nich i něco víc, co musí Hirka objevit. 
Zdroj


Hirka je tvrdohlavá, chytrá a odvážná dívka, která se nebojí vybočovat z davu. Ne vždy má důvěru sama v sebe, ale i to je na ni sympatické. Dokáže se dostat z každého nebezpečí, buď díky své chytrosti, nebo díky svému příteli. Postavy v knize jsou dobře rozpracované. Díky vnitřním dialogům máme možnost je dobře poznat, zjistíme jejich pocity a motivace. 

Na příběhu je poznat, že se autorka insirovala severskou mytologií, přímo cítíme tu atmosféru. Cestování mezi světy pomocí brán, tu sice už bylo, ale tady je to zapracováno moc dobře a do knihy to rozhodně patří. Možná by chtělo v dalších dílech více popsat tu tajemnou sílu přimknutí, kterou ovládá Rime a taky tajemné bytosti, které přicházejí přes bránu. Jsou zlí, nebo jen nepochopení? 

Rozhodně se těším na další díl, abych zjistila co Hirku a její přátelé čeká a jak to s nimi dopadne. 

Za knihu k recenzi děkuji Palmknihy


Knihu si můžete pořídit ZDE







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi