Jeptiška pro markraběte



autor: Naďa Horáková
Počet stran: 262
Nakladatelství : MOBA (Moravská bastei)

Historické romány jsou v dnešní době velmi oblíbené. K autorům, které mám na zřeteli a které ráda čtu, mi teď přibyla i Naďa Horáková. Knihu Jeptiška pro markraběte jsem dostal opět z projektu Knihoběžník. Konkrétně tuto knihu jsem dostala od Ivany z Iwikova knihovna.

Historie našich zemí je velmi zajímavá. V knize Jeptiška pro markraběte se dozvíme o životě moravského markraběte Jana Jindřicha. Markrabě, po smrti své ženy Markéty Opavské, hledá novou manželku. Tentokrát se rozhodne obejít krále a vybrat si ženu podle svého srdce. Jeho volba padne na Alžbětu Těšínskou. Mladá dívka již před lety vstoupila do kláštera a složila věčný slib čistoty. Musí získat povolení papeže opustit klášter. Bez ohledu na povolení, si Jan Jindřich Alžbětu bere a doufá, že souhlas církve získají dodatečně.

To však není jediná novinka ve městě Brně. Do města se přistěhovala mladá vdova Serafína se svým synem, a chce se ujmout dědictví po svém manželovi. Příbuzní však nevydají majetek bez boje, chtějí pro sebe získat co nejvíc. Serafína je však ochotná se za majetek svého syna bojovat, a to klidně i u soudu.

Bylinkářka Cecílie roznášela po Brně objednané směsi bylin. Jedním z jejich zákazníků byl i osobní sluha markraběte Sigmund. Právě teď mířila k markraběcí rezidenci. Za sebou uslyšela klapot koňských kopyt a drnčení kol. Otočila se, a než zašla za roh, zahlédla ještě, jak na Horní trh vjel krytý vůz tažený čtyřspřežím ušlechtilých koní. vyznačoval se lehkou konstrukcí a také jeho elegance napovídala, že ho vyrobili někde na jihu, kde nemají tuhé zimy. 

Jde o další historický román, který nám poodhaluje tajemství naší historie. Ano, všichni známe historická fakta, které máme nabiflované ze školy. Nejvíc nás ale zajímá obyčejný život lidí. Jaké bylo postavení žen a co vše museli zvládat malé děti?  Proto je tento typ knih u čtenářů tak oblíbený.
Naďa Horáková nám předkládá k nahlédnutí jak život obyčejných lidí ve městě Brně, tak osudy šlechty a to v sérii 4 knih Mocní a ubozí Markrabství moravského. Jeptiška pro markraběte je poslední díl této série.  Život nebyl lehký, panoval boj o přežití, nic nebylo zadarmo. Ženy na tom byly ještě o poznání hůř, a to hlavně pokud neměli zastání v podobě manžela. Lidé byli pověrčiví a každého, který se jen trochu vymykal normálu, trestaly. Židé byli podezřívání ze všeho špatného, co se kde událo.


Naopak šlechta na tom byla o poznání lépe co se týče hmotného zabezpečení, ale musela si neustále dávat pozor na intriky. Boj o majetek byl všudypřítomný. Vdát se z lásky, bylo nemyslitelné. Přednost měla svatba, která přinesla užitek rodu, nebo příbuzným, místo lidí se spojovali majetky. To vše a mnohem víc se dozvíme v knize Jeptiška pro markraběte.


Styl autorky je velmi čtivý. Má porozumění  pro osudy hrdinů a píše velmi poutavě. Najednou vám záleží na osudu Serafíny a jejího syna. Přejete si, aby přes všechno zlo, které je kolem ní napácháno, došla svého štěstí. Jan Jindřich mi tolik k srdci nepřirostl, možná mohl dostat víc prostoru. Nicméně musím autorku pochválit, že dokázala vysvětlit jednoduše a srozumitelně i události, které předcházely samotnému příběhu. Tím mám na mysli historii svateb Jana Jindřicha a hlavně jeho první manželku. Navíc se nesoustředila jen na jeden osud, na jednoho člověka. Knize tím dodala na zajímavosti a lepší čtivosti. Příběh bylinkářek, historie ochránce Serafíny Luky atd. Plusem knihy je i to, že se odehrává v Brně. 

Kniha mě velmi zaujala a jsem ráda, že jsem objevila další spisovatelku, po jejichž knihách určitě opět sáhnu. 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi