12.12. Kniha od Vitězslava Jareše


Autor: Vitězslav Jareš
Nakladatelství: MOBA (Moravská bastei)
Počet stran: 320

Vyšetřování vražd mladých umělkyň se ujme kapitán Karel Krol. Jde o velmi zvláštní případ, který dlouho nedává nikomu smysl. Proč někdo zabil mladičké umělkyně ze skupiny Wild graffiti a postupně vraždí i jejich modely? Navíc jsou mrtvoly naaranžované do podoby obrazů. Nedává to smysl, ale Karel Krol se nevzdává. Je rozhodnut najít pravého pachatele za každou cenu, přitom s předpisy si hlavu neláme. 

Najde se obraz, na kterém je zpodobněn i sám vyšetřovatel se svým bratrem. Znamená to, že i on sám je v nebezpečí? Ale jak to s ním souvisí? A co znamenají čísla, která jsou namalována na obrazech? Až příliš mnoho otázek, které je třeba zodpovědět. 

Krolovy vnímavé a živé oči rejdily po místě činu, přejížděly vše rychlým, zkoumavým pohledem, registrovaly jednotlivé prvky zločinu a ukládaly je do bystré paměti. Snažil se i vtáhnout do svého nitra celou atmosféru hrůzného zločinu, aby mu tento pocit vydržel a stal se hnacím motorem jeho pátrání.Viděl už za svou kariéru ledasco, ale toto se vymykalo.A to, jak sám říkal, měl na tachometru natočeno něco málo přes čtyřicet let.

Vitězslav Jareš je český autor, který se spolupodílel na tvorbě scénáře k seriálu Kriminálka Anděl. Za svou první knihu - Intrikán získal Výroční cenu nakladatelství Mladá fronta v kategorii původní česká tvorba. Pokud jste si chtěli přečíst ukázku z knihy, můžete si o ni napsat na email spisovatel.jares@seznam.cz .



Kniha začíná dost zvláštně. Ze začátku máte pocit, že úvod s dějem nijak nesouvisí, ale nakonec do sebe vše dokonale zapadne. 

Karel Krol je samorost. Jde o detektiva, který si neláme hlavu s dodržováním předpisů a někdy jde opravdu až za hranu. Jeho kariéra se slibně rozjíždí a to nejen proto, že nad ním drží ochrannou ruku jeho adoptivní otec a šéf, ale i díky tomu, že objasněnost jeho případů je úplně nejlepší z celého oddělení. Pokud narazí na záhadu, jde po ní, dokud ji nerozluští. Je jak buldok, zakousne se a nepustí.

V soukromém životě se mu ale nedaří tak dobře, jako v práci. Jeho manželství pomalu ale jistě umírá, a ani vztah s jeho bratrem se poslední dobou nevyvíjí nejlépe. Otázkou je, jestli Karel ještě chce za své manželství bojovat, nebo raději obrátí list a půjde dál. V tomhle rozpoložení ho zastihne nový případ. Vraždy podle obrazů. Nejprve jsou zavražděny mladé umělkyně a posléze jimi zvěčněné osoby. Na jednom z obrazu je fotografie Karla Krola s jeho bratrem. Znamená to, že jsou policisté v ohrožení? Nebo se jedná o pouhou náhodu.

Hned na začátku musím přiznat, že mě kniha bavila. Otázky a odpovědi byly dávkovány v dokonalém poměru. Při čtení jsme neměla pocit, že by bylo málo záhad, které je nutné odhalit. Navíc řešení nebylo hned jasně viditelné, musela jsem si ho v textu najít. Struktura příběhu byla dobře rozložená, opravdu se čtenář ani na chvilku nenudí. Takové knihy mě baví, nutí čtenáře přemýšlet a uvažovat.

Karel Krol byl jasně hlavní postava. Líbilo se mi, že to nebyl klasický kladný hrdina, který vždy dělá všechno správně. Ne s každým jeho skutkem je nutné souhlasit, ale ve výsledku byl sympatický a člověk ho mohl mít rád - dokázal mu jeho chování odpustit. Další postavy tu byli jen jako kulisy. Koho je nutné zmínit, je adoptivní otec Karla, plukovník Flak. Působil jako starostlivý otec a nad svým synem držel na oddělení ochrannou ruku.

Rozhodně musím knihu doporučit. Má v podstatě vše, co od knihy očekávám. 12.12. je kriminální případ, jehož vyřešení chvíli trvá a pachatel je překvapením. Vztahová linka nám našeho hlavního hrdinu ukáže jako běžného člověka, s jeho problémy a strachy. Navíc vše je zabaleno do příjemného a čtivého textu. Jsem ráda, že jsem objevila dalšího českého autora, ke kterému se budu ráda vrace.

Za knihu k recenzi děkuji NAKLADATELSTVÍ MOBA
Knihu si můžete pořídit ZDE









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi