Nepřátelé a milenci


Napsal: Simona Ahrnstedtová
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 384

Když jsem si vybírala další knížku na zkrácení dlouhých podzimních večerů, zaujala mě anotace knihy Nepřátelé a milenci. Švédský román o pomstě, intrikách ve světě byznysu a zakázané lásce. Navíc ta obálka je opravdu nádherná. 

Příběh vás zavede do prostředí švédských financí a co si budeme povídat, jde o prostředí drsné, plné podrazů a intrik. V tomto nelítostném světě dokáže přežít jen ten nejsilnější. David Hammar to v životě neměl vůbec snadné, ale dokázal se vypracovat. V drsném světě financí je jak ryba ve vodě. Pracuje na plno a díky tomu se pohybuje mezi nejvlivnějšími lidmi svého světa. Když se rozjíždí další jeho výnosný projekt - převzetí vlivné obchodní společnost Investum - potká svou osudovou ženu. Jenže pokud David převezme Investum, ztratí Natálii De la Grip. Jak se rozhodne, upřednostní osobní život, nebo profesionální? Navíc není všechno tak jednoduché, jak se zdá. Minulost zasahuje do přítomnosti a to velmi zásadním způsobem.

Vrchní ukázal ke stolu a David spatřil Natalii De la Grip. Mrkl na hodinky. přišel včas, ještě ani nebyla jedna, ale ona tam byla ještě dřív. mezi hosty restaurace byli převážně turisté, ale Natalia se přesto usadila co nejdál a ještě tak, že ji sotva bylo vidět. Zjevně nechce, aby ji s ním někdo zahlédl. na tom není nic divného, ve skutečnosti rezervoval stůl právě tady, mimo centrum, nechtěl jít do žádné restaurace na notorickém Stureplanu právě proto, aby jí nikdo nepoznal.
Spatřila ho, zvedla ruku, aby na něj zamávala, ale hned ji zase položila, jako by si to rozmyslela. David vykročil k ní.

David Hammar je hrdina dnešní doby. Jde o mladého muže, který se rozhodl vystoupat na společenském žebříčku co to jen jde. Na vrchol se dostal jen díky svým schopnostem a tvrdé práci. Naopak své city pohřbil hodně hluboko, aby ho nezdržovaly od plnění svých cílů. Se svým společníkem Michelem vyhledávají společnosti, které převezmou a restrukturalizují a nakonec je se ziskem prodají. Tentokrát jim v hledáčku uvízla velká ryba, společnost Investum, rodinná firma, která má nejen dlouhou historií, ale i pevnou strukturu. 

Davida Hammara nevede k převzetí firmy jen vidina finančního zisku, ale i pomsta za dávnou křivdu. Proto je pro něho převzetí firmy tak důležité. Jenže pak potká Natálii De la Grip, jejíž rodinu hodlá zničit. Přesto, že se Natálie svým původem i způsobem nahlížení na život od Davida značně liší, mají plno společného. Oba jsou velmi inteligentní, na prvním místě je pro ně jejích práce, a oba tak trochu nezapadli do svého okolí. Na příběh jsem se velmi těšila. Moc se mi líbilo, jak je prostředí, ve kterém se kniha odehrává dobře propracované. Jde vidět, že si na tom dala autorka záležet. Děj se pomalu zamotává a vyvíjí a my se snažíme uhodnout jak to s Davidem a Natálii dopadne. Druhá, vedlejší linka příběhu, vztah Asy a Michela vše dobře doplňuje. 
Hlavní hrdinové jsou dobře propracovaný a tím jsou pro čtenáře dostatečně realističtí. Oba mi byli sympatičtí i když každý z jiného důvodu. U Natalie jsem obdivovala jak se snaží prosadit ve světě určeném převážně mužům. Přesto, že jde o dítě z významné rodiny, snažila se tuto výhodu nezneužívat a vyšlapat si vlastní cestičku. David se pral se svým osudem, nechtěl se před ostatními sklonit.Je to hrdý, drsný muž, ale když dojde na jeho rodinu, udělal by pro ni cokoli.

Vzhledem k tomu, že jde o příběh velké lásky, nevyhneme se sexuálním scénám.  Naštěstí jich není až tak moc, aby vám zážitek z četby pokazily. Naopak, vášnivé scény kontrastují s romantikou, která je v knize často přítomná. Možná mě trochu mrzelo, jak moc dávali hlavní hrdinové přednost svým profesním záležitostem před láskou. Tím, že je děj zasazen do drsného světa financí a intrik, to ale celkem dávalo smysl. 

Přes mírně pomalejší začátek knihy, jsem si četbu užila. Kniha jen pozvolna odhaluje všechna svá skrytá tajemství a tím své čtenáře napíná a nutí číst stále dál a dál. 

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji nakladatelství Metafora

Knihu si můžete pořídit ZDE

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi