Malé zázraky - Kateřina Dubská


Napsala: Kateřina Dubská
Nakladatelství: JOTA
Počet stran: 240

Když jsem zaslechla, že vyjde nová kniha Kateřiny Dubské, bylo jasné, že si knihu musím přečíst. Knihy této spisovatelky jsou plné kouzel, a to i přesto, že píše o všedním, každodenním životě. V anotaci knihy se píše, že malé zázraky se dějí pořád a každému z nás, jen je potřeba pořádně naslouchat svému srdci. Bohužel, v dnešní uspěchané době, si plno zázraků necháme proklouznout mezi prsty, aniž by jsme si jich všimly. Nedokážeme se zastavit a užít si obyčejné věci. 

Kniha Malé zázraky v sobě ukrývá dvanáct příběhů. Každý z nich vás vezme za srdce. Ukáže nám, že na každé maličkosti záleží a je jen na nás, jak se svým životem naložíme.

Tmou k ní připlují strachy jejího dětství, temné rohy hrozící neznámým, které se kolem ní s rachotem stahují, postupují nezadržitelně tmavým pokojem a připomínají hrob. Je tak tíživý a dusí každičký její vzdech, tlačí se jí do úst a nemilosrdně zavírá oči a tíha náhrobního kamene ji najednou přiklopí už teď. Celá vyděšená se prudce posadí, rukou roztřesenou tentokrát strachem rozsvítí i další světla v pokoji a všimne si svíčky v ozdobné míse. Škrtne sirkou a chvíli trvá, než se knot rozhoří. netroufá si znovu lehnout, jen sedí a pozoruje plamen, který se zmítá průvanem škvíry pod dveřmi a neutěsněným oknem.


Pokud si knihu Malé zázraky otevřete, ocitnete se ve světě plném kouzel. Můžete najít východisko i z bezvýchodné situace. Každý z nás řeší ve svém životě plno problémů. Trápí nás láska, zdraví, dluhy, osamělost, zrada, nebo neschopnost se rozhodnout. Někdy dokážeme problém vyřešit jednoduše, jindy nám to dá hodně přemáhání a třeba i změnu našich zažitých postojů a zvyků. Vždy však musíme věřit, že se dá vše vyřešit. Jen ta naděje nám dává v životě sílu a také přesvědčení, že zázraky se dějí i nám.

Kniha na mě velmi silně zapůsobila. Je napsána s citem a empatií ke všem postavám. Dokonale se sžijeme s těžkými situacemi jednotlivých postav a trápíme se spolu s nimi. Možná si někdo z nás představuje zázrak jako něco bombastického, něco co do základů změní celý život - miliónová výhra, nalezení naprosto dokonalého partnera, získání té nejlepší možné práce - bohužel zázraky ale většinou nejsou až tak bombastické a bezpracné. Každému z nich musíme alespoň trochu pomoci. Pokud chceme dobrou práci, musíme pro ní mít patřičné znalosti a dovednosti, pokud se chceme zbavit dluhů, musíme se trochu uskromnit a splácet, pokud chceme mít dokonalé partnerství, musíme na něm pracovat. Sečteno a podtrženo i zázrakům musíme malinko pomoci aby k nám mohli přijít.

Každý čtenář si v knize objeví příběh, který ho nejvíc zasáhne. Najde problém, který řeší i on sám a dostane alespoň malinkou naději, že i on svoje trable vyřeší. Nemusí se to povést vždy, ale i ta naděje je něco úžasného, i ona sama je malý zázrak. 

Kateřina Dubská umí pracovat se slovy, umí s nimi vytvářet příběhy, které žijí svým životem. Člověk nad nimi přemýšlí a dotváří si je. Příběhy jsou plné energie a emocí, které nás zasáhnou. Nejde o knihu, kterou by jste mohli brát jako odpočinkové čtení, alespoň pro mě byla plná inspirace k dalšímu přemýšlení a opravdu mě hluboce zasáhla. Některé příběhy se mi vryly do paměti a hned tak se z ní nedostanou. 

Já jsem knihu četla v období před Vánoci, je to období, které je plné malých zázraků, období kdy si více všímáme ostatních lidí kolem sebe a jejich přání. Kniha pro mě bude vždy s tímto obdobím spjatá.





Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství JOTA


Knihu si můžete pořídit ZDE






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi