Ztracená - Adam Nevill


Autor: Adam Nevill
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 344


Díky této knize se ocitneme v roce 2053, kdy se díky změně klimatu mění celková atmosféra života na zemi. Počasí je nevyzpytatelné, stoupající moře zaplavuje čím dál více pevniny a lidé prchají.  Velká sucha ničí úrodu a na zemi je čím dál méně jídla. Všude plno uprchlíků a bezdomovců a aby toho nebylo málo, šíří se nemoci. Sotva se podaří potlačit jeden vir, najde se další. Lidé jsou zoufalí a tak není divu, že se daří různým gangům a zločincům. Policie a vojáci na všechno nestačí, začíná vláda silnějšího a bezpráví.

Svět otce - hlavního hrdiny - se změní, když se ztratí jeho malá dcera. Za svou chvilkovou nepozornost platí velmi krutou daň. Když zjistil, že mu oficiální instituce nepomohou, že ztracených dětí je tolik, že není v možnostech policie všechny najít, rozhodl se pátrat na vlastní pěst. V tu chvíli ale netušil, co všechno se může stát a proti komu stojí.

"V rode 2051, v roce, na který nikdy nezapomene, se místní policejní jednotka na ochranu dětí skládala ze dvou lidí. Jeden z nich se loni zabil. Sebevražda v depresivním stavu. Ten druhý člověk už nepracuje. Dělali, co mohli, ale znalosti o vyšetřování případů, a také o spoustě sexuálních delikventů, teď v téhle zemi nejsou valné. Jednotka má teď na plný úvazek jen jednoho zaměstnance. Věděl jsi to?  A sociální pracovníci se utápějí v záplavě nemocných, podvyživených a traumatizovaných dětí, které bydlí v přechodném ubytování a uprchlických osadách dole na pobřeží."


Na knize  mě velmi zaujala obálka, opravdu se povedlo veškerou ponurost a beznaděj, která v příběhu zaznívá, ztvárnit hned na obálce. Námět i jeho zpracování mě uchvátil. Lidem se hroutí jejich svět, vše se mění a zavedené pořádky, na které jsme zvyklí, nefungují. Vytvářejí se nové struktury, které vedou bezohlední lidé. Navrch má ten, kdo má peníze a moc.  Právo a pořádek neexistuje.

Hlavní hrdina, kterého po celou dobu nazýváme jako otce, se snaží vypátrat svou zmizelou dceru. Zpočátku se snaží pátrat oficiální cestou, ale když zjistí, jak policie funguje, vydá se po vlastní trati. Neštítí se ničeho, jen aby našel svou dceru. Je ochoten riskovat vše, pro její záchranu.

Postavy příběhu jsou jakoby odosobněné. Většinu knihy je autor nazývá pouze matka, otec a dcera. Až na konci se dozvíme jejich jména. Přesto je velmi jednoduché se do jejich pocitů vcítit. Samotný hlavní hrdina - otec - se v ději mění. Vidíme jak se z citlivého člověka, který miluje svou rodinu, mění na všehoschopné monstrum, poháněné strachem o svou dceru a ženu. Vedlejší postavy se většinou příběhem jen mihnou a proto si na ně čtenář nevytvoří takovou vazbu.


Děj knihy je velmi čtivý, takže není problém se s ním zžít. Najdete tu vše, katastrofické momenty, politickou situaci, popis organizace podsvětí, přírodní katastrofy, nemoci, to vše na pozadí osobní tragédie. Navíc i přes ponurost celé knihy, najdou se zde i humorné situace, které knihu trochu odlehčí. V textu je mnoho popisů, autor popisuje situaci, ve které se vše odehrává, okolnosti jednotlivých akcí, minulost otce. Přesto kniha neztrácí na čtenosti, těch 344 stránek vám uteče velmi rychle.

Rozhodně doporučuji se do knihy začíst a prožít si tuto situaci společně s otcem. Donutí nás to zamyslet se nad tím, jak by jsme podobnou událost dokázali řešit mi.

Za knihu k recenzi moc děkuji nakladatelství Omega a

 knihkupectví Knihy Dobrovský

Knihu si můžete zakoupit ZDE
















Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi