Lovci duchů


Napsal: Neil Spring
Nakladatelství : Omega
Počet stran: 448

Název knihy - Lovci duchů - slibuje pěkně strašidelné počtení. Občas je fajn, moci se hezky bát. Já jsem asi  víc citlivá a proto jsem mohla knihu číst jen za plného světla, a když byl někdo doma. Jinak jsem se bála každého zvuku, který se občas ozve ve starém domě. 

Příběh vypráví Sára Greyová, která nám zprostředkovává pohled na svůj život, jako asistentky londýnského lovce duchů. Harry Price je přesvědčen o tom, že dokáže přijít na kloub jakékoli záhadě. Na vše se snaží najít logické vysvětlení. Tajemné úkazy řeší pomocí moderní vědy. Velmi dobře se mu daří, dokud nenarazí na případ tajemné fary v Borley. Tady se dějí opravdu velmi záhadné jevy. Ztrácí se věci, aby se pak objevily na jiném místě, jdou slyšet zvláštní zvuky a navíc se zjevuje tajemná jeptiška. V celém domě je podivná atmosféra, která zapůsobí i na samotného lovce duchů.



Nádobka s pepřem, která stála na stole před námi, se chvěla. Nikdy jsem neviděla nic tak podivného. Aby toho nebylo dost, bílé víno v Priceově sklenici před pár minutami se změnilo v inkoustově červené. 
"Dobrý bože," řekl reverend Smith a rychle se pokřižoval. 
Všichni kromě Price rychle vstali a začali couvat od stolu. s očima upřenýma na nádobku s pepřem. Poskakovala kolem stolu a zastavila se na protějším konci, přesně před Wallem. Uskočil vyděšeně zpátky. "Tady! Vidíte to, pane Price!" vykřikl. "Ty věci se dějí."


Kniha vychází ze života a práce Harryho Price. Byl to badatel, který se zajímal o parapsychologické jevy. Získal velkou slávu odhalováním podvodů při veřejných vystoupeních tzv. médií. Nejvíce věhlasu získal vyšetřování nejstrašidelnějšího domu v Anglii. Šlo o tajemnou faru v Borley, kde se zjevovala tajemná jeptiška, kolem se projížděl kočár, který řídili bezhlavý muži atd. Nejhorší však je tajemné prokletí, které zasáhne každého, kdo se v domě zdržuje. 

Sára Greyová  se vrací z Francie, kde pracovala jako modelka, za svou matkou. Je rok 1926, lidé se snaží vyrovnat se ztrátou, kterou utrpěly v důsledku války. V Londýně se rozmáhá  pořádání různých seancí, při kterých se pozůstalí snaží spojit se svými zemřelými příbuznými. I Sářina matka propadla kouzlu médií. Navštěvuje pochybné schůzky, jen proto, aby se dokázala vyrovnat se ztrátou svého muže. Sára s tím nesouhlasí, přesto na jednu takovou schůzku matku doprovází, a právě tady potkává svého osudového muže Harryho Price. Ten ji nabízí práci asistentky, a Sára po krátkém váhání přijímá. Tím ji začíná nový život plný vzrušení, nočních výprav, cestování a hlavně práce. Díky tomu zapomněla na své přátele, svůj osobní život a zcela se oddala své práci a svému zaměstnavateli. 
Sára se cítila celkem spokojená. Naplňovala ji její práce, i když její osobní život doslova umíral. Zlom nastal při jejich pátrání po tajemství fary v Borley. Dům, který měl velmi zvláštní atmosféru, dokázal, že se v něm dějí prazvláštní úkazy. Podivné zvuky, předměty, které se objevovaly a zase mizely, tajemné nápisy .. Bohužel ani po odjezdu z fary, podivné jevy neustávaly. Tajemné prokletí zasáhlo i Sáru a její život. 


Kniha mě chytla od první stránky. Někdy bylo trochu obtížnější se ve spleti událostí a různých teorií vyznat, ale jako celek se příběh ukázal dobře domyšlený. V některých okamžicích jsem se opravdu bála a stala jsem se daleko citlivější k různým zvukům kolem mě. Nejde o žádný krvák, strach vyplývá z náznaků a představování si vlastních dovětků navíc, k tomu co bylo napsáno. Základní fakta vychází ze skutečných událostí, to vede čtenáře k dalšímu studiu paranormálních jevů. Zajímalo mě, jak to bylo s nejstrašidelnějším domem v Anglii doopravdy. 

Hlavní postava slečny Greyové je tak trochu nemastná neslaná. Mám asi raději trochu akčnější hrdinky. Tolik let miluje svého šéfa a nic nepodnikne. Nesnaží se pohnout z místa a raději setrvává v nepohodlné pozici. Když se jí naskytne možnost z nerovného vztahu uniknout, neudělá to. Naproti tomu Harry Price je vykreslen jako sobec, který nedokáže vnímat city jiných lidí. 

V knize je zachycena i atmosféra doby mezi první a druhou válkou. Trochu mě mrzely odmlky a přesuny v časech, kdy se přeskočilo několik let. Plno věcí bylo jen naznačeno a čtenář si je musel domyslet, aby byla návaznost dodržena. Nakonec vyústění nenechá nikoho na pochybách o tom co vše se událo a proč se Sára zachovala tak zvláštním způsobem. Zaplnila se hluchá místa a události zapadly do skládanky příběhu. I to dávalo knize její zvláštní kouzlo. 

Čtení jsem si užila, krásně jsem se u toho bála. Knihu doporučuji i těm, kteří nejsou zrovna zaměření na duchařské historky. Rozhodně se pobavíte. 

Za knihu k recenzi moc děkuji nakladatelství Omega a

 knihkupectví Knihy Dobrovský

Knihu si můžete zakoupit ZDE









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi