Sběratel mušlí


Napsal: Anthony Doerr
Nakladatelství: MOBA (Moravská bastei)
Počet stran:  240 

Kniha Sběratel mušlí Anthonyho Doerra je sbírka osmi povídek. Každá z nich nám představuje jeden lidský příběh v celé jeho šíři. Potkáme slepého muže, který život zasvětil své vášni pro mušle a jejich poznání, lovce, který miluje divokou přírodu a vše co k ní patří. Liberijce, který utíká ze své země sužované válkou, pro něhož je velmi těžké najít své místo v novém, neznámém světě atd. Autora nezajímá popsat co nejbizarnější a nejzajímavější příběh. Hlavní pro něj je popis pocitů jednotlivých postav. To přináší povídkám zvláštní kouzlo a dává jím to jedinečnou atmosféru, která nás vtáhne a nepustí. 

Přešel další rok. Zdálo se mu o ní. Zdálo se mu, že jí narostla velká a krásná motýlí křídla a že na nich obletěla celý svět a fotografovala při tom vulkanické mraky nad havajskou kalderou, obláčky kouře od bomb padajících na Irák, pokřivené průhledné pruhy polární záře vysoko nad Islandem. Zdálo se mu, že ji chytil, když prolétala lesem - jeho paže se proměnily na velké sítě na motýly, a zrovna když se chystal ji do nich polapit, probudil se s úplně staženým hrdlem.
Povídka jako zvláštní literární útvar, který má jen velmi malý prostor pro to, aby své čtenáře  vtáhl do děje. Ne vždy se to povede. Anthony Doerr je jedním z autorů, který dokáže i na tak malém prostoru zaujmout. Jeho mistrovství v popisu vnitřních pocitů postav nás dokáže okouzlit. Představuje nám přírodu v celé její divokosti, nezdolnosti a schopnosti přežít. V každém příběhu se projeví vztah mezí ní a člověkem.


Každá povídka nás zavede ne jiné místo, žijí tam jiní živočichové a i příroda je jiná. Každé místo má svou nezapomenutelnou atmosféru, kterou autor dokonale vystihl. Do všech svých příběhu dokázal propašovat velmi silné emoce. Donutil čtenáře přemýšlet nad pocity, které v něm vyvolal. 

V knize najdete všechno přátelství, lásku, věrnost, zradu, smrt i život. Najdete v nich radost, ale i smutek, zklamání i naději. Každý si určitě najde svou oblíbenou postavu, svou oblíbenou povídku. Co vám můžu garantovat, knihu nedokážete okamžitě pustit z hlavy. Budete o ní přemýšlet, možná se k některým pasážím budete vrace, rozhodně na ni hned nezapomenete. 

Mě se líbilo hodně povídek, ale nejvíc na mě zapůsobila poslední povídka Mkondo. Mladý muž se zamiluje do dívky z Tanzánie. Vezme si ji za ženu a odveze si jí domů do Ohia. Ohaio a Tanzánie jsou dva různé světy. Oba si myslí, že láska vše překoná a zpočátku se zdá, že mají pravdu. Bohužel časem je stesk po domově a volnosti pro ženu zásadní a nedokáže si najít nic, co by ji zkrátilo dlouhé dny. Je to nádherně popsaná ukázka vnitřního boje. Jsme neštastní, ale zásadně změnit zaběhnutý řád života je velmi těžké.

Pokud budete mít možnost si knihu přečíst, neváhejte. Je to krásný čtenářský zážitek.

Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství MOBA

Knihu si můžete pořídit ZDE


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi