Vor v zakone


Napsal: Vítězslav Jareš
Nakladatelství: MOBA (Moravská bastei)
Počet stran: 384

V nové knize Vitězslava Jareše Vor v zakone, se opět setkáváme s kapitánem Karlem Krolem a jeho spolupracovnicí Martinou Majerovou. Tentokrát nás vyšetřování zavede do prostředí ruskojazyčné mafie. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu po nich jde již delší dobu a tak mezi ně nasadí svého agenta. Mafie však má prsty všude. Možná díky agentově nepozornosti, nebo po upozornění podplacených osob, je agent odhalen. Karel Krol chce smrt svého přítele pomstít a neváhá díky tomu porušit pár pravidel. 

Následující den se zastavil v Lucerně v kavárně kina nervózní muž, který klopil hlavu a snažil se tvářit nenápadně. Objednal si kávu a předstíral, že čte noviny, přitom se přes jejich okraj rozhlížel kolem. Články ho vůbec nezajímaly, jen občas převrátil stránku. Vystresovaně si kousal do rtů, kdyby ho někdo sledoval a zjistil, co tam pohledává, bez milosti by ho zabili. Nejdřív by ho odvezli na odlehlé místo, mučili ho a potom by mu  prořízli hrdlo a vyndaly skrz ránu jazyk. Tento postup byl dobře známý. Tak se zacházelo s práskači. Pohyboval se na tenkém ledě. 

Děj se odehrává převážně v Praze. Prostředí mafie - prostituce, drogy, krádeže aut. Velmi dobře propracovaná struktura, jejímž hlavním cílem je vydělat co nejvíce peněz. Vše se řídí podle přísných pravidel. Jakmile se do této organizace někdo dostane, není již cesty zpět. Pokud se policie snaží rozkrýt zločin, jde proti lidem, ale i moci peněz, které dokáži přimět ke spolupráci skoro každého. A s tím se rozhodl kapitán Karel Krol, spolu se svým týmem, bojovat. 


Po smrti svého přítele, se pro něj boj proti mafii stal téměř osobní záležitost. Zvlášť má spadeno na šéfa mafie v Praze, tak zvaného vora v zakone, který vše řídí. Snaží se najít náhradu za svého přítele, který by mu pomohl se získáním důkazů, které potřebuje k obvinění jednotlivých členů organizace. Je to pro něj tak důležité, že kašle na pravidla a nestydí se použít ani falešné sliby a lži. 

Hlavní postavou v knize je Dan. Jde o bývalého člena elitní speciální vojenské jednotky. Na misi v Afghánistánu se zranil a tak musel svou milovanou jednotku opustit. Tím ztratil nejen své kamarády a práci, ale i své poslání. Aby toho nebylo málo, po návratu zjistí, že ho opustila manželka. Našla si nového přítele a Dan zůstal sám. Proto souhlasil s nabídkou Karla Krola a stane se členem mafie. Je to velmi nebezpečná role a navíc Karel Krol k němu není až tak upřímný jak by měl. 

Tentokrát mi byl nejvíc sympatická právě Dan. Je to člověk, který má své problémy, ale snaží se jednat čestně a dělat to co je správné. Nejde mu jen o vlastní prospěch a pojmy jako čest a věrnost mu nejsou cizí.  Kapitán Karel Krol s jeho neférovým jednáním to tentokrát u mě prohrál. Měl by symbolizovat kladného hrdinu, ale tentokrát se mu no nedařilo. Ani v minulém dílu nebylo vše kolem něj úplně čisté, ale teď to opravdu přehnal. Jde mu jen o to, aby pomstil svého kamaráda a nezáleží mu na bezpečnosti svých spolupracovníků. Martina Majerová se v tomto díle moc neprojevuje.  

Kniha je napsaná velmi poutavě. Nenechá vás vydechnout, pořád se něco děje. Má to tu správnou dynamiku. Postavy jsou dostatečně uvěřitelné, stejně jako děj knihy. Občasný popis mučení je v celkovém popisu potřebný pro utváření té správné atmosféry. Vysvětlení struktury mafie a jejich organizace mě vůbec nenudilo. Autor ho zařadil ve správný okamžik, pro vyjasnění jednotlivých událostí. Trochu mě překvapil začátek, jehož oprávněnost k zařazení do knihy, jsem pochopila až ke konci příběhu. 

Přes to, že kniha má téměř čtyři sta stran, přečetla jsem ji velmi rychle. Musíte zkrátka vědět, jak děj pokračuje a jestli to ten váš oblíbenec přežije a jak to s ním bude dál. Vitězslav Jareš se tímto stává jedním z mých oblíbených spisovatelů. 

Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství MOBA

Knihu si můžete pořídit ZDE


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi