Vadná


Napsala: Cecelia Ahern
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 336

Představte si, že máte vše co si můžete přát. Skvělé rodiče, postavení, dobré známky, přátele a navíc kluka, který je nejen krásný, ale i chytrý. Všechny plány, které jste si vysnil vám vychází. Je to prostě dokonalý život. Pak nastane okamžik, trvá jen pár minut, a přitom má moc zničit úplně vše co jste doposud dosáhl. Jenže, pokud by se Celestine zachovala jinak, už by se nemohla sama sobě podívat do očí.  Proto se rozhodne porušit pravidla. Do toho osudového okamžiku o pravidlech nepochybovala. Brala je taková jaká jsou, ani by ji nenapadlo se proti nim bouřit, a přece to udělá. Pod tíhou okamžiku se vystaví nebezpečí potrestání. Mohla by být označena za VADNOU, mohla by přít o svůj dokonalý život o všechny privilegia, které má díky tomu, že je dokonalá. 

VADNÝ: mající vadu, nedokonalý, chybný, defektní, poškozený, zdeformovaný, nezdařilý, neúplný, porušený, nesprávný. (O člověku) mající charakterové nedostatky.

Kniha má celkem nezajímavou obálku. Vůbec mi nekoresponduje s úžasným příběhem, který se v ní skrývá. Možná proto nezískala takovou pozornost, jakou by si ve skutečnosti zasloužila. 

Celestine a její rodina se řadí mezi elitu společnosti. její matka je známá modelka, otec pracuje v televizi. Sama Celestine je dokonalá ve všem co dělá. Ve škole je vzorná, poslouchá pravidla, dělá vše, co se od ní čeká. Její přítel Art je taky dokonalý, krásný, chytrý a jeho otec je soudce Creavan- prakticky nejmocnější muž společnosti.



Jeden den, který má moc změnit celý život. Jeden čin, který je pro někoho činem soucitu, pro jiné důkaz VADY. A být VADNÝM se v této společnosti neodpouští. Každý, koho soud prohlásí za VADNÉHO, dostane svůj cejch. Nesmí jíst běžné jídlo, nesmí využívat žádný luxus, musí se držet zpátky a nesmí očekávat pomoc. Trest za svou VADU si ponese po celý život. 

Jakmile se v autobuse uvelebíme na svých obvyklých sedadlech, zaměřím se na vadnou paní před námi, na sedadle vyhrazeném pro vadné. V autobuse jsou taková sedadla dvě, protože předpisy stanoví, že se nikdy nesmí ocitnout tři nebo více vadných pohromadě. Tohle opatření má zabránit nepokojům, jaké propukly, když byly tresty pro vadné zavedeny. Vůbec poprvé jsem se však zamyslela nad tím, proč jednoduše nemohli jednoduše přidat další dvojici takových sedadel do zadní části autobusu, nebo prostě někam jinam.Zkrátka oddělit místa pro vadné obyčejnými sedadly. 

Kniha je napsaná velmi čtivě. Doslova ji zhltnete. Její hlavní předností je, že si do příběhu hlavní hrdinky dokážete promítnout sebe a situace, které ve svém životě zažíváte. Je to kniha, která vás donutí přemýšlet jaké předsudky jsou v naší společnosti a jak moc jsem těmito předsudky zasažena.

Kniha má spád, zápletka je dobře postavená, aby měl děj možnost pořád někam gradovat. Některé komentáře hlavní hrdinky a její prohlášení jsou dokonale jednoduchá a přitom úderná. V knize můžete najít plno paralel s naším životem. Soudce, který má moc nad životy lidí si dělá co chce a není jednoduché odhalit ho. Bezmoc, pokud se člověk dostane do kolotoče událostí.

 Můj život se točí kolem definic, logiky, černé a bílé. To si dobře zapamatujte.

Z postav je nejlépe vykreslená Celestine. V průběhu děje se mění z naivní dívky, která se o politiku nezajímá, na někoho, kdo začíná přemýšlet o tom, co se kolem něj děje. Mění se i její osobnost a ona velmi rychle dospívá. Stává se symbolem odporu proti režimu, sama o to ale nestojí. Většina věcí se děje jakoby bez jejího přičinění a ona má jen malou možnost události ovlivnit. Rozporuplná postava pro mě byl Art. Vůbec nevím co si o něm mám myslet. Postaví se nakonec na stranu Celestine, nebo se přikloní ke svému otci? 

Kniha je prvním dílem a já se moc těším na pokračování. Jsem zvědavá, jak vše dopadne s naší hrdinkou. Styl psaní autorky mě velmi oslovil, proto si určitě vyhledám i její další knihy.

Za knihu k recenzi moc děkuji nakladatelství Omega a

 knihkupectví Knihy Dobrovský







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi