Zázrak v plechovce



Napsal: C.D. Payne
Nakladatelství: JOTA
Počet stran: 200

K sérii knih C.D. Payna Mládí v hajzlu jsem se dostala na studiích, a tehdy pro mě byla jako zjevení. Četla jsem ho jedním dechem a výborně jsem se u nich bavila. Proto jsem se na novinku Zázrak v plechovce moc těšila. Obálka knihy mě nadchla, výborně koresponduje s tím, co pro mě spisovatel a jeho knihy znamenají. 

V létě 1949 postavil život mladého Wildra na rozcestí. Jako čerstvý absolvent střední školy by se měl rozhodnout co ve svém životě podnikne, měl by si hledat práci a plánovat budoucnost. Wilder ale doposud neví, co by chtěl dělat a kam by se chtěl posunout. Otec ho přesvědčí aby si zaplatil kurz svařování, který by mu do budoucna zajistil práci, ale Wildera svařování vůbec nebaví. 
My ho potkáme na cestě. Ve starém autě svého strýčka se vydává do světa a pátrá po prodavači zázračného krému. Cestuje po jarmarcích po celém státě, ale úspěšného obchodníka nemůže najít. 



Vstupné na jarmark dělalo padesát centů, ale Wilder namluvil děvčeti v pokladně, že je na opušťáku, a ona ho pustila dovnitř bez placení. Okamžitě zamířil do výstavní haly, ale nikoho, kdo by prodával Zázračný krém, v ní nepotkal. Zeptal se plešatého chlápka, který tam vychvaloval patentní pěnový mop, jestli prodavače krému nezná, ten ho ale jen stroze odbyl. Ve Wilderovi začínalo klíčit podezření, že tihle předváděči jsou pevně provázaná a dost uzavřená partička. Vlastně žádný div, že chrání jeden druhého před rozkacenými zákazníky, kteří se dožadují vrácení peněz. 

Knihy C.D. Payna jsou plné humoru a ani tentokrát tomu není jinak. Dělá si legraci z tradičního způsobu života. Dokončit školu, najít si práci, založit rodinu. Ale co když se najde někdo, kdo po této tradiční posloupnosti netouží. Neví, co by chtěl v životě dělat. Nechce se mu zapsat se do koloběhu vydělávání a utrácení, který nikdy nekončí. Wilder touží po dobrodružství, chce ještě něco vzrušujícího zažít. Proto je pro něj tak snadné vydat se na svou pátrací akci. 

Po cestě zažívá krušné chvíle, ale hlavně potkává Verity. Dívku, která dokáže mluvit i o velmi choulostivých záležitostech. Její přímost donutí Wildera přemýšlet o svém životě. Donutí ho uvažovat o tom, co ve svém životě opravdu chce dělat. Prožijí spolu plno dobrodružství, ale hlavní jsou jejich rozhovory, ve kterých si navzájem prozrazují svá tajemství. 


Z postav byla pro mě zajímavější Verity. Její otevřenost, schopnost radovat se z maličkostí. Verity se dokáže přizpůsobit okolnostem. Přitom je velmi inteligentní , přesně ví, co od života chce a jde si za tím. Miluje knihy, dokáže se do příběhu zakousnout a číst dokud nezjistí jak vše dopadne. Wilder je kluk, který je zvyklí poslouchat. Je to typ slušného chlapce, který se snaží udělat přesně to, co po něm lidé chtějí. Proto je jeho vzpoura tak překvapující.

Vlastně celá kniha je o tom jak si můžeme užívat život. Cestujeme si po státech, navštěvujeme jarmarky a hlavně se bavíme. Autor nevynechal ani sexuální scény, které jsou popisovány velmi otevřeně. Jde o velmi čtivý příběh, který má velmi jednoduchou zápletku. Hlavní jsou dialogy postav, které řeší banality velmi zajímavou formou. Zavzpomínáte na svá divočejší léta a postesknete si, že by bylo fajn, jen tak se toulat krajinou, nemít přesné plány a jen se nechat vést okolnostmi. Zůstat tam, kde se mi líbí a s kým se mi líbí. Nemuset každé ráno vstávat do práce a jen si tak plynout. 

Kniha Zázrak v plechovce je jiná než série Mládí v hajzlu. Není tak odvážná a pobuřující, ale přesto se s ní velmi dobře pobavíte. Navíc na konci knihy vás čeká překvapení v podobě krátké povídky, která rozhodně stojí za přečtení.

Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství JOTA


Knihu si můžete pořídit ZDE








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi