Amerikanka



Napsala: Chimamanda Ngozi Adichieová
Nakladatelství: Host
Počet stran: 550

Pro to, abych si vybrala ke čtení právě tuto knihu, jsem měla hned několik důvodů. Prvním z nich bylo téma imigrace. Poslední dobou už jsem pár knih s touto tématikou četla. Většinou je psali lidé, kteří sami nic takového nezažili a byli pouze pozorovateli. Tato kniha slibovala pohled člověka, který vše sám prožil. Druhým důvodem bylo to, že hlavní hrdinka byla úspěšná blogerka. Blog, to pro mě dost důležitá součást života. Mám možnost říct svůj názor a zajímalo mě, jak to vidí někdo jiný. Navíc, Afrika a její obyvatelé mě zajímali už od základní školy. Část knihy se v Africe odehrává a zabývá se taky rasovými otázkami. Důležitá byla i velmi zajímavá obálka, která mě doslova nadchla. Sice jsem nakonec dala přednost e-knize, přesto je obálka k upoutání pozornosti důležitá. 

Kniha vypráví příběh mladé dívky Ifemelu, kterou nejdříve potkáváme v její rodné Nigérií. Seznamuje nás s problémy života v této africké zemi. Zatím bydlí u rodičů, kteří řeší problémy spojené se ztrátou zaměstnání, hledáním víry a soužití v tradičně široké africké rodině. Seznámí se s Obinzem - svou velkou láskou. Toto období je spojené s probouzením její osobnosti. Přesto se nakonec rozhodne dokončit studium v Americe. Znamená to opustit Obinzeho. Jejich cesty se sice rozejdou, ale v myšlenkách se k sobě stále vrací. Po letech se Ifemelu vrací do rodné Nigérie. Najdou k sobě s Obinzem cestu? 

Každý den si dělal legraci, jak někteří odešli do ciziny, aby tam čistili záchody, a tak Obinze svoje první zaměstnání v cizině pojímal s ironií - pracoval v realitní kanceláři v prvním patře jedné z londýnských budov, měl gumové rukavice, v ruce kbelík a čistil záchody. Pokaždé když otevřel kabinku, lítací dveře jako by si povzdechly.
Základní otázkou této knihy je střet kultur. Ifemelu i Obinze se dostanou do zcela jiného prostředí. Po novém životě toužili, ale představovali si ho  daleko jednodušší. Ifemelu se nakonec dokáže přes všechna úskalí probojovat, Obinze to má složitější a nakonec se po peripetiích vrací domů.

Kniha Amerikána plní hned několik rolí. Nejen že popisuje strasti života v Nigérii, kdy se neustále vypíná proud, je nedostatek zboží, na vysokých školách v jednom kuse stávkují profesoři, ale dokáže popsat i úskalí sžívání se s novou kulturou. To zažila Ifemelu rovnou dvakrát. Nejprve se učila žít v Americe, kultuře pro ní velmi odlišné. Po letech se vrátila zpět do rodné Nigérie a zažila druhý kulturní šok. Opět se musela učit, ve své rodné zemi žít. Další věc na kterou Ifemelu nebyla připravená je rasová otázka, která je v Americe velmi ožehavým tématem. Řeší ho pořád a vše se kolem něj točí. Ifemelu na toto téma dokonce začala psát úspěšný blog. 



Kniha se velmi dobře čte, autorka používá rozsáhlý a barvitý slovník což je jedna z předností této knihy. Nevyhýbá se ani hovorovým výrazům. Zvláště rozhovory se povedly, jsou jak živé. Postavy jsou dobře vykreslené, mají hloubku a čtenář se s nimi velmi snadno ztotožní. Během děje se vyvíjí, uvědomují si své omyly a snaží se je napravit. Líbil se mi hlavně vnitřní boj Ifemelu po návratu do Nigérie. Jedna její část si toužila zachovat své zvyky z Ameriky, druhá se snažila žít jako dřív. Bála se toho, aby ji ostatní neviděli jako nafoukanou amerikánu. V knize se neukazují jen ty příjemné stránky života, hrdinové zažívají i neúspěchy a snaží se poprat s osudem. 

Dnes je téma imigrace stále živé. Tato kniha by mohla nabídnou pohled z druhé strany. Nezahrnuje určitě všechny strasti a úskalí tohoto fenoménu, ale nabízí další, zajímavý pohled.

Za knihu k recenzi děkuji NAKLADATELSTVÍ HOST

Knihu si můžete pořídit ZDE



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi