Svině


Napsal: Carl-Johan Vallgren
Nakladatelství : MOBA (Moravska bastei)
Počet stran: 368

Detektivky jsou žánrem, který jsem objevila docela nedávno. Kniha Svině má nejen detektivní námět, ale může se řadit i mezi thrillery. Obálka mě zaujala stejně jako anotace a tak jsem se rozhodla dát knize šanci.

Jorman si žije poměrně klidným životem. Jeho minulost zločince, který byl v neustálém napětí a pořád před něčím prchál, mu začíná chybět. To je možná důvod, proč se nechá zlákat na svou poslední akci - přepadení transportu peněz. Jenže loupež se nepovede a Jorma se musí skrývat. Něco se nepovedlo - někdo je musel zradit, ale kdo a proč?

Danny je bývalý feťák, který dostal chuť na dávku. Proto vyhledá svého kamaráda Ramóna. Navštíví ho, dostane pár dávek, ale zatím své chuti odolá. Zajímá ho, jak Ramón žije a odkud vzal peníze na svůj nový obchod s narkotiky. Když ho najde mrtvého, nedá mu to a začne pátrat. Teď už mu nestačí zjistit kde vzal Ramón peníze, ale musí vědět i kdo ho zabil.

Eva je státní zástupkyně. její práce je pro ní skoro jako droga. Zná to, protože kdysi byla závislá a pohybovala se v špatné společnosti. Dokázala však na sobě zapracovat a vyhrabat se ze dna. plno nectností ji ale zůstalo. Jak se do vyšetřování zaplete právě ona?

Šlo to rychle, ještě ani nebyli na místě a Lindros už zatarasil transportu cestu svým autem. Otevřel dveře, vypálil pět šest ran ke stropu a řval jako šílenec. Jorma neohrabaně vzal pytlík s trhavinou, slyšel, jak pneumatiky zaskřípěly o podlahu, když Zoran sešlápl plyn na doraz.
Posádka vystoupila z auta s rukama nad hlavou.Mladý kluk, tvářil se šokovaně. A muž ve středním věku se slzami v očích. Jako by se čas zastavil a všechno kolem dál běželo, bez chronologického sledu, bez příčin a následků.


Sledujeme tři dějové linie, které se na konci krásně protknou. Jorman, Danny a Eva mají společnou minulost a život je zase přivede k sobě. Dostaneme se s nimi mezi feťáky, obchodníky s bílým masem, mafiány i prostitutky. Jde o prostředí velmi kruté a nebezpečné. Naštěstí naši hrdinové se v něm umí pohybovat. Píšu hrdinové, ale tentokrát se nejedná o klasické kladné hrdiny, s kterých by jsme si měli brát příklad. Nejednají vždy správně a podle zákona. Věří na odplatu - zub za zub, oko za oko, a řídí se pouze zákony, které si sami určili.


Svině vypráví příběh ze světa zločinu, je dostatečně reálný a možná až moc krutý. Kniha je plná akce a zvratů a proto se velmi dobře čte. Přesto, že je v ní popisováno nelítostné násilí a prostředí plné drog, prostituce  a korupce, dají se v ní najít jiskřičky naděje pro všechny zúčastněné. Největším tématem je obchod s bílým masem, kdy jsou ženy poníženy na úroveň zvířat, která se dají velmi dobře využít. Autor naráží i na téma nelegálního přistěhovalectví, které s sebou nese i nebezpečí většího výskytu kriminality.

Knihu doporučuji pro její akční vyznění. Budete se u ní bavit, i přes temnotu která z ní vystupuje.


Karl Johan Vallgren je nejen spisovatel, ale i hudebník a příležitostný herec. Vydal deset knih, které se těší velké popularitě. Jeho knihy se překládají do 25 jazyků a slaví velký úspěch po celém světě.




Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství MOBA

Knihu si můžete pořídit ZDE

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi