Metoda 15/33


Autor: Shannon Kirk
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 240

Knihu jsem si vybrala kvůli anotaci. Velmi jsem se zajímala o příběh, kdy se z bezmocné oběti stane lovec. Už ta představa, že se dokážete vzepřít a bojovat, je úžasná a povzbuzující. 

Jak se asi cítí šestnáctiletá těhotná dívka, kterou unesla parta chlápků. Odvezli ji na odlehlé místo v jiném státě a drží ji v zamčeném pokoji. Chtějí ji ukrást její nenarozené dítě. Jenže se trochu přepočítali. Neunesli  obyčejnou dívku, v jejich sítích tentokrát uvízla osoba s racionální myslí, dívka se zálibou v přírodních vědách, která dokáže myslet logicky i ve velmi vypjatých situacích. Její vysoké IQ, její zvláštní schopnost vypínat veškeré emoce, ji přimějí zosnovat plán. Teď si jen počká, na tu správnou příležitost, a pak zaútočí. Jde ji nejen o to, aby ochránila své nenarozené dítě, zároveň se chce pomstít, a její pomsta bude krutá.   
Už čtvrtý den ležím na zádech a plánuji jeho smrt. Na mém virtuálním seznamu si odškrtávám jednotlivé položky a tato činnost mi přináší úlevu......rozvrzaná parketa, červená pletená pokrývka, vysoké okno, holé trámy, klíčová dírka, moje situace....

Kniha vám ukáže pohled oběti únosu. Jenže tentokrát se nejedná o obyčejnou dívku. Lisa je zvláštní. Už ve školce se od ostatních dětí lišila. Nedokázala prožívat emoce stejně jako ostatní v jejím okolí. To a taky její inteligence ji vyčleňuje z kolektivu. Naštěstí její rodiče ji podporovali. Dokázala si najít kamaráda a později přítele, který ji rozuměl a který ji imponoval svou inteligencí. To, že otěhotněla dlouho a úspěšně tajila. Své těhotenství nebrala jako tragédii, byla rozhodnutá vše zvládnout. Nechtěla se vzdát dítěte, ale ani svých snů o studiu a kariéře. Do jejich plánů zasáhl únos. Jenže Lisa není zvyklá se vzdávat. Vždy bojuje za to, co chce. 

Tentokrát je nám celý příběh předkládán ze dvou pohledů. Vypravěči se střídají. Dostaneme nejen pohled Lisy, ale o své pocity se s námi podělí i zvláštní agent Roger Liu. Díky tomu se před námi vytvoří obraz vyšetřování případu únosu. Pozorujeme jednotlivá vlákna, díky kterým se agenti mohou dostat k pachatelům. Zjišťujeme jaké pocity je vedou po stopě a co vše při pátrání prožívají. Tahle linka příběhu je doplňující, ale pro děj velmi podstatná. 

V lidském životě se vyskytují naprosto děsivé dny, ale s odstupem času se vám pak mohou zdát neskutečně zábavné. Je to jako černý humor. V životě potkáte lidi, kteří vám připadají úplně šílení, ale s odstupem času se jim nakonec musíte smát, byť ten smích může být hořký. Díky nim si pak uvědomíte svoje vlastní přednosti, protože jejich laťka je nastavena velmi nízko, že vás napadne: jak to, že se vůbec opovažují dýchat stejný vzduch jako vy, mají snad k tomu písemné povolení? 

Z postavy Lisy jsem byla velmi rozpačitá. není to roztomilá holčička, se kterou by jste měli soucit. Už od začátku se prezentuje jako číhající útočník, na oběť si hraje jen před únosci. Od prvního dne plánuje pomstu. Plánuje ji velmi chladně a bezcitně. Přesto je mi sympatická její inteligence a schopnost vcítění se. Přece jenom nějaké city má, miluje své nenarozené dítě a i jinak projevuje své city k ostatním lidem. Agent Liu je pro mě spíš doplňující postava, taky velmi inteligentní a díky zážitku z dětství velmi citlivý k utrpení druhých. Přesto mi byla Lisa sympatičtější. 


Děj je originální. Líbí si mi zvraty, kdy se ukáže, že není vše, tak jak jsme si mysleli, nebo jak si Lisa pečlivě naplánovala. Trochu mě mrzel konec příběhu. Ten by tam možná už být nemusel. Pokud by ho autorka vynechala, mohla jsem si Lisu pamatovat jako soucitnou dívku. Autorčin styl psaní byl pohlcující. Byl problém knihu odložit, jste v ději doslova uvězněný. Shannon Kirk dokázala vygradovat napětí. Kapitoly jsou ukončeny v tom nejnapínavějším okamžiku, nebo místo zodpovězení důležité otázky se postavy obrací do minulosti. 




Knihu Metoda 15/33 rozhodně doporučuji každému, kdo má rád netradičně pojaté příběhy. Kdo se dokáže vyrovnat i s netradiční hrdinkou, která často svou logikou a chladnou hlavou překvapí. Ne vždy se oběť chová jako oběť, občas se mohou role obrátit. 

Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství Omega a

 knihkupectví Knihy Dobrovský



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi