Příběh staré šperkovnice


Marie Macková
Nakladatelství MOBA ( Moravská bastei)
Počet stran 288


Marie Macková pro mě byla úplně neznámá spisovatelka. Ráda jsem po její knize sáhla, a to zejména proto, že jde o historickou detektivku. Tento žánr mám moc ráda. Zábavnou formou se dozvídáme plno zajímavostí z historie.

Autorka nás zavede do města Králíky, které je poutním místem nedaleko hranic. V období vlády Františka Josefa I, to bylo místo, kde se pohybovali nejen poutníci, ale i pašeráci. Pašování bylo v té době běžné a velmi časté. Proto se v příběhu objevují nejen policisté, ale i finanční stráž. Komisař finanční stráže Eduard Plischek, je zavolán k neobvyklému nálezu. Při rekonstrukci starého kláštera se zbortí jedna ze zdí. V její dutině je nalezen malý poklad. Jde o truhličku plnou šperků. Pro komisaře finanční stráže začíná zdlouhavé hledání původního majitele šperků. Zdá se to jako celkem nudný úkol, ale díky vysloužilému vojákovi Mourkovi se najde první důležitá stopa. Jenže poklad je prý stižen zvláštní kletbou. Lidé, kteří se s ním dostanou do styku, za záhadných okolností umírají. 

Vždycky, když se objevil nějaký šperk na Mariině vozíku, zakrátko někdo u pluku umřel. lépe řečeno sešel ze světa smrtí, která i na válečném tažení vypadala neobvykle. Nikdo se tím nikdy nezabýval, ve válce se dějí věci..... Neapolitáni sice neuměli svést bitvu, ale zato uměli útočit ze zálohy i na útěku. Takže se leccos nezdálo zvláštní.

Kniha nám ukazuje obraz doby. Při vyšetřování původu šperků máme čas poznat i běžný život příslušníků finanční stráže. Prostřednictvím vzpomínek se podíváme i na tažení rakouských vojsk do Neapolska. Dozvíme se tak něco málo ze života vojáků při tažení.

Samotný příběh, který se točí kolem záhady nalezeného pokladu, je dobře promyšlený. Obsahuje několik zvratů, které překvapí. Díky tomu se při čtení nenudíme. V knize najdete napětí, překvapení, ale i lásku, která musí čelit problémům. Líbilo se mi jak byly jednotlivé příběhy propletená a jak dobře se doplňovaly. 



Hlavní postavou je Eduard Plischek, který své muže vede velmi přísně, ale spravedlivě. Ukázal, že dokáže myslet dopředu a má smysl pro pátrání. Možná by se dalo říct, že je ho  pro finanční stráž škoda, dokázal vyřešit i vraždu. Při vyšetřování se spoléhal hlavně na důkazy a neřídil se pouze osobními sympatiemi. Z dalších postav se mi líbil veterán Wenzel Mourek, který rád přispěl svými informacemi k vypátrání majitelky šperků. Jde o muže, který má vštípený cit pro povinnost a spravedlnost. Dokáže vyprávět velmi zajímavé příběhy a snaží se pomáhat, tam kde je to zapotřebí. Důležité jsou v příběhu i ženy. Autorka je obdařila inteligencí a samostatností. Zdatné obchodnice Rosa Bauerová a Magda Stolzová měly v knize asi největší prostor.

Díky tomu, že se děj odehrává v příhraničí, máme do příběhu zapletené hned dva případy. Hledáme nejen majitele pokladu, ale i pašeráky, kteří mohou být zapletení do zmizení šperků. Vyšetřování je tím zajímavější a má i podtón nebezpečí. Možná mě na knize mrzí konec, kdy se nedočkáme klasického - všechno nakonec dobře dopadne. 

Knihu doporučuji jako lehkou četbu na nedělní podvečer.

Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství MOBA

Knihu si můžete pořídit ZDE




Komentáře

wacklodge píše…
Děkuji moc za krásné připomenutí něčeho takového, jako je tato kniha. Úplně mi to připomnělo to, jak jsem si kdysi dávno kupovala zásnubní šperky, které jsme si s manželem vybrali ve stylu "retro", takže jsme si je kupovali z jednoho antiku ... Krásné vzpomínky :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi