Jedinečná dovolená Franka Derricka, 82 let


napsal: J.B.Morrison
Nakladatelství: MOBA (Moravská bastei)
Počet stran: 272

Kniha se mi líbila zejména svým příslibem humoru. Chtěla jsem příjemné čtení o skopičinách které provádí starý, svérázný muž. Nalákala mě i veselá obálka, která knihu doprovází. 

Frank Derrick je starý muž. Přesto má občas bláznivé nápady. Jeho dcera, která bydli v Los Angeles, prožívá zrovna těžké období a tak se Frank rozhodne vydat na dlouhou cestu za ní. Na cestu si přibalí i svého starého kocoura, aby mu dělal společnost. Chce své dceři pomoci při náročné rekonvalescenci po nemoci a morálně ji podpořit po rozchodu s manželem. Místo pomoci ji ale působí jen samé starosti, tak jak to Frank umí. 

Zavřel oči a snažil se vybavit Beth a Lauru na letišti v Los Angeles. jak jim po tváři stékají slzy radosti a štěstí. V ruce drží ceduli s jeho jménem. V hlavě se mu honily hamburgery, popcorn, autokina a jízda na kole po pláži, obklopené modrým mořem, na jehož hladině se odráží stejně modrá obloha. Zdálo se mu, že cítí sluneční paprsky na tváři, přestože byt byl promrzlý a okno v ložnici pokrývala jinovatka. Otevřel očia pohlédl na budík na nočním stolku. Bylo to vůbec poprvé, co natáhl zvonění, když to předtím asi desetkrát vyzkoušel z obavy, že by budík nezvonil. Napadlo ho, že by to mohl pro jistotu ještě jednou vyzkoušet. Otočil se, znovu zavřel oči a poslouchal, kdy uslyší první letadlo nového dne, přestože věděl, že má ještě několik hodin čas. Pomyslel si, že zítra tudy třeba poletí on. 

Vyprávění o životních trampotách svérázného starého muže. Někdy vyvolává smích, jindy smutek. Frank je samorost, který si dělá co chce. Má trochu problémy s penězi, neumí šetřit a plánování je pro něj také oříšek. Po smrti své ženy zůstal sám, dcera se mu odstěhovala do Los Angeles a tak ho může navštěvovat jen velmi zřídka. Svou vnučku zná spíše z fotek a emailů, které si vzájemně posílají. Proto není divu, že když dostane do ruky peníze, rozhodne se svou dceru a vnučku navštívit. Bez dlouhých příprav, impulsivně se vydá na dalekou cestu. 



Vyprávění příjemně plyne, bez velkých zvratů nebo překvapení v ději. Frank občas zmatkuje, občas provede nějakou nepředloženost, ale v podstatě se jedná o spořádaného starého muže. Tím, že má Frank v oblibě sledování filmů, mají si s vnučkou pořád o čem povídat. Jako turista cestuje po Los Angeles a při tom pro pobavení imituje známé herce. 

Není to kniha u které by jste se hlasitě smáli. Spíš se budete mírně usmívat vylomeninám starého muže v křiklavé havajské košili a maskáčových kalhotách, který má vlasy do půl zad. Je trochu zmatený a trochu nezodpovědný, lidem ve svém okolí vymýšlí indiánská jména a i jinak si dokáže užívat života. 

Kniha se dobře čte, je plná laskavého humoru. Možná bych jí vyčetla málo akce, a trochu zdlouhavé popisy, ale jinak se jedná o velmi příjemnou, pohodovou knihu, která se výborně hodí na zpříjemnění dlouhé chvíle. 

Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství MOBA

Knihu si můžete pořídit ZDE





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi