Jake je fake


Napsal: Craig Robinson a Adam Mansbach
Nakladatelství: JOTA
Počet stran: 144

Jake nastupuje do nové školy - Akademii múzických a výtvarných umění. Nikoho tam nezná a tak má trochu strach. Do této školy přijímají jen velmi nadané děti. Jake si myslí, že test i konkurz absolvoval jen díky svému velkému štěstí. Má pocit, že nic neumí a že je jen otázkou času, kdy na to ve škole přijdou a pak ho vyhodí. Jenže, to by byla katastrofa. Na Akademii chodí totiž i jeho sestra Lisa. Ta je téměř dokonalá, umí skvěle zpívat, je krásná a každý ji má rád. Jake by se jí chtěl vyrovnat. Do školy se přihlásil aby rodičům dokázal, že i on má talent a může být taky velmi úspěšný.

Po hodině hudby byla umělecká kritika, což znamenalo vylézt na střechu a napsat na recenzi na ptačí hovínky, který tam byly všude rozprsklý. To byla poslední kapka pro Travise a Lenoru, dvě z těch děcek, co to vzdaly, i když musím říct, že mě se docela líbilo psát ty recenze a trochu jsem se kvůli tomu přiklonil k možnosti a) pan Alen je totální génius. 

Na knihu vás naláká už krásná obálka. Ta se ke knize dokonale hodí. Text je doplněn černobílými obrázky, které výborně dokreslují děj.  Čtení mě opravdu bavilo.  Jde o velmi vtipné vyprávění o peripetiích, které nastávají se začátkem školního roku. 

Jake má mindrák. Nevěří, že má talent. Přesto se dostal na prestižní Akademii múzických a výtvarných umění. Snaží se vymýšlet různé triky aby nedostatek talentu skryl. Na škole nalézá plno kamarádů, kteří mu pomáhají s jeho plánem. Založí spolu kapelu, která nehraje hudbu. Začne tvořit sochu z bioodpadu v kuchyni.Vymyslí si uměleckou přezdívku a trvá na tom, aby ji všichni používali. Je to nakonec školní rok, ve kterém se Jake dobře baví. Přesto si pořád myslí, že je tam tak trochu omylem. Všechno se brzy ukáže. Každý má připravit svůj závěrečný projekt a předvést ho před ostatními. Jake je přesvědčen, že tím jeho působení na škole končí. 


Nejen že je kniha velmi zábavná, ale je i velmi chytrá. To, jak se Jake vyrovná s obtížnými úkoly, které jim pan Alen zadává, je skvělé a hned tak někdo by to nedokázal. Přečtete si divadelní hru, kterou Jake napsal při šestihodinovém žvýkání žvýkačky. Pobavíte se recenzí na neexistující knihu, a hlasitě se budete smát, při plánování dokonale šílených věcí, které mají Jakea udržet na škole. Rozhodně nedoporučuji brát si knihu s sebou do hromadné dopravy, tedy pokud nechcete, aby na vás lidé koukali jako na totálního blázna, který se v šest ráno hlasitě směje při cestě do práce. 

Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství JOTA





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi